Diskuse

Štěstí a HDP

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ellukas

19. 5. 2010 17:09
Tvrzení, že

"HNP produkci si totiž započítává stát dle domicilu vlastníků - např. VW na našem území si započítává Německo, tj. majitel Škoda auto. Do našeho HNP by se však započetla produkce např. ČEZu, třeba někde v Bulharsku aj." je krajně nepřesné,

Od HDP, který dejme tomu vyprodukuje ta mladoboleslavská automobilka, se odečte toliko ten zisk, který vyveze přes hranice  ve formě divident ten její zahraniční majitel.

0 0
možnosti

josefbad

19. 5. 2010 16:38
Dansko

ono taky zalezi, jak tu zamestnanost pocitate. V Dansku neni nezamestnany ten, kdo se rekvalifikuje. Tj. vykazuji vyrazne mensi nezamestnanost.

Ve statech, kde je nepruzny pracovni trh nelze primo vazat HDP a nezamestnanost. Pri poklesu HDP o 1 procentni bod nezamestnanost nevzroste o jeden procentni bod, ale mene, pokud vubec. Zamestnanost ma setrvacnost, i kdyz "pracujici" nic nevyrabi.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

19. 5. 2010 16:26
To je ale objev...

HDP a zaměstnanost spolu souvisí jen minimálně.

Zaměstnejte státního úředníka- to je na zdrojích čistá ztráta: dělá jen papíry a vymýšlí povětšinou zbytečná nařízení.

V podstatě stejně to funguje ve všech sférách: proč zaměstnanost klesá zatímco HDP roste? Podniky se zbavují zaměstnanců které ke svému podnikání vlastně  nepotřebují a neustále zvyšují svou efektivitu práce. Motto: Co nejvíce práce s co nejméně lidmi.

Ale to klade otázku: Co s těmi lidmi kteří nejsou k ničemu třeba a nikdo je na nic nepotřebuje?

(Kdysi s e to řešilo tak že je odeslali do kolonií... Evropa 15století dál... zabírat nová území. Jiný recept kromě války která zredukuje počet lidí zatím nikdo nevymyslel.)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS