Konečně bude ekologie v USA prioritou. U nás, jen když vyhraje ČSSD

13. 04. 2010 12:11:19
Ekologie v USA musela počkat na jadernou dohodu a reformu zdravotnictví. Z prohlášení amerického prezidenta Barracka Obamy o stavu Unie je zřejmé, že tento rok půjde o prioritu číslo jedna. Obama plánuje v Senátu prosadit klimatickou legislativu –„komplexní energetický návrh zákona se stimuly, které čistou energii učiní nejvíce výnosným druhem energie v Americe“.

Stejně jako zelená politika České strany sociálně demokratické je i Obamova ekologická politika ekonomickým nástrojem. Je třeba především zdůraznit pozitivní dopad projektů zaměřených na nízkou produkci skleníkových plynů na snížení nezaměstnanosti. Pro vytvoření většího počtu zelených pracovních míst je dle Obamy nutná vyšší výroba, větší efektivita a více stimulů – tzn. výstavba nové generace bezpečných, čistých nukleárních elektráren a investice do pokročilého biopaliva. Stejně tak i my prosazujeme zvýšení investic do nových jaderných zařízení a čistých nefosilních technologií.

Obama obhajuje důležitost zavedení stimulů pro energetickou výkonnost a čistou energii i v momentě, kdy opozice (stejně jako u nás Václav Klaus) nesouhlasí s vědeckými důkazy o klimatických změnách. Neochota Ameriky investovat do vývoje čisté energie by mohla podkopat její ekonomickou konkurenceschopnost. SRN, Indie a Čína v tomto ohledu neváhají. Obama proto šikovně využil rozhodnutí Agentury pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency - EPA), která by případně mohla regulovat a určovat pravidla pro vypouštění emisí, aby tak získal podporu i republikánů pro návrh zákona. V Senátu již demokraté nemají „super většinu“, tzn. 60 hlasů ze 100.

Obamovi a všem podobně smýšlejícím politikům hrají do karet i nově probuzené podnikatelské skupiny, které ve velkém začaly podporovat přijetí ambiciózních cílů pro snížení emisí v rámci Kodaňské dohody. Při Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzvaly světové lídry, aby tento dokument využili jako podnětu k aktivnějšímu boji proti klimatickým změnám. Zástupci šesti mezinárodních podnikatelských skupin (reprezentujících dohromady 200 mezinárodních firem) zveřejnili dopis vyzývající světové politiky k přijetí ambiciózních středně- a dlouhodobých cílů na snížení emisí a zavedení tržních a finančních mechanismů podněcujících podnikatele k investicím, které omezují produkci skleníkových plynů. Podobnou výzvu zveřejnilo několik dní před Davosem i podnikatelské uskupení Corperate Leaders Group on Climate Change, které vyzvalo EU k přijetí ambicióznějšího cíle na redukci emisí o 30% do roku 2020 (v porovnání s úrovní z 1990) – stalo se tak pouhých pár dní před 31. lednem, konečnou lhůtou pro vlády států k předložení cílů na snížení emisí a plánů na boj proti klimatickým změnám, které budou připojeny ke Kodaňské dohodě. Naštěstí dle vyjádření nejvyššího činitele OSN mohou vlády tyto cíle doložit později – což je případ i USA.

Autor: Petr Petržílek | úterý 13.4.2010 12:11 | karma článku: 9.62 | přečteno: 2366x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 151 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 198 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1247
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...