Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

Banky soustředěně pracují na přípravě další finanční krize a FT je za to ostře kritizuje. Hospodářské noviny opět pilně překládají, ovšem zase tak, že dikce článku je patřičně zmírněna a čtenář tak nedostává adekvátní, jasnou představu, co se na Západě odehrává, že je tam dočasně úspěšný pokus odbourávat prvky kvaziznárodnění a vrátit se dostavu v roce 2007 před začátkem finanční krize a recese. Bankéři by měli jednou pochodovat kolem tribuny plné státníků se slovy, která používali gladiátoři v antickém Římě: "Jdoucí na smrt Tě zdraví, Cézare!" Oni si ovšem myslí, že jdou znovu rabovat úspory stamilionů řadových občanů. Bonmot: "Kdo chce kam, pomozme mu tam!" Obamova výzva, aby se káli, je jim – jsou i vyjímky, jako je Söros – pochopitelně k smíchu. Člen vedení societě Générale: "Na trhu se otevřel prostor, nikdo ale neví, jak dlouho." Asi tuší, že jednou, jak by řekl Švejk, dostanou přes držku. První ovšem začala v Evropě BNP Paribas, Sarkozyho moralizující řeči jsou jim samozřejmě k obveselení. 

Jak s těmito informacemi nakládají české politické strany? Vize 2020, kterou představil ODS Mirek Topolánek je jen cár papíru, který je důsledkem totální arogance a nikoliv analýz a je ostudou české pravice. Návrh Vize ČSSD do roku 2025, dokument podstatně vyšší hodnoty, se této otázce vyhýbá, snad ze strachu, že by byl terčem antikomunistického běsnění. V dnešní době se dle mého názoru není třeba bát ani nových výzev. Za pár let to bude nutností.

Autor: Petr Petržílek | pátek 27.11.2009 17:49 | karma článku: 10,64 | přečteno: 2118x