Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

1. 12. 2009 18:34
To je tak, když někdo žvaní o něčem, čemu nerozumí

(nebo rozumí a schválně překrucuje?)

HDP je ukazatel, který není ve své podstatě jako jeden z nejdůležitějších ukazatelů uznáván.

Protože všek nevyjadřuje "ostatní složky kvalitního života", má být doplněn. O nějaký ukazatel, vyčíslující hodnotu "užití ekologické žárovky".

Obdobně jsou již vyčíslovány "náklady" na vypuštění exhalací (pozor, to není o povolenkách) či znehodnocení krajiny.   Takže "náklady" na dálnici "celkem" nejsou 200 mil. Kč, ale 350 mil. Kč (20 mil. znečištění v době stavby, 100 mil. znehodnocení krajiny a 30 mil. využíváním dálnice).  To je nová "cena za dálnici"  /čísla jsou pouze ilustrační/.

Obdobně reálné je to s novými ukazateli.  Nenechte se zmást.  Jako je reálná cena dálnice ta, kterou zaplatíme, je HDP zatím nejužívanějším, základním ukazatelem.  Vše ostatní je obdobná snaha, jako zavést nepeněžní hospodářství.

0 0
možnosti

JBoksay

1. 12. 2009 17:12
Nepřesné informace o Číně

Z čeho usuzujete, že Číňané přes rostoucí HDP žijí na pokraji chudoby? Z dostupných informací lze spíše připomenout, že v této zemi za poslední desetiletí výrazně poklesl počet lidí žijících v chudobě. Například letos se v Číně prodá více než 10 mil. osobních aut. A trend je stále stoupající. Letos Čína pod vlivem krize v odbytu spotřebního zboží cíleně investuje do rozvoje vlastní infrastruktury mohutné prostředky, které jinde ve světě nemají obdobu. Tyto údaje uvádím pro upřesnění reality.

0 0
možnosti

Linde CZ

1. 12. 2009 20:19
Re: Nepřesné informace o Číně

A tak vzhledem k tomu, ze polovina obyvatel Ciny je ziva z feudalniho zemedelstvi, tak bych si iluze nedelal. Svet v oblasti vychodnich pristavu je uplne jinej nez vetsina Ciny. S tou realitou jsi se asi moc osobne nesetkal, co? ;-)

0 0
možnosti

mubu

1. 12. 2009 16:21
HDP jistě není všechno

ale na to vykazování dalších indikátorů abychom si založili další ministerstva. To zase zvýší blaho/štěstí/kvalitu života  mnoha dalším úředníkům.

0 0
možnosti

Curious

2. 12. 2009 8:01
Re: HDP jistě není všechno

Souhlasim. V souvislosti se vsak nabizi dalsi otazka: Proc merit i ono HDP?

0 0
možnosti

Glock bez -e

1. 12. 2009 14:23
Dalšé blogová přednáška?

Poslechnou, voni už přednášejí zadarmo? Nejsou voni z toho našeho školství zdarma?  8-o8-o8-o

0 0
možnosti

antizelenka

1. 12. 2009 14:19
dobrý nápad jak překonat krizi

změní se výpočty a svět bude růžový a dluhy se platit nemusí

vítejte v RáJi:-P

0 0
možnosti

Shackall0

1. 12. 2009 13:56
Vysvětlete někdo mě neznalému

jak se u všech Marxů bude stanovovat ten "ukazatel kvality života" ? Život má totiž nejen ekonomickou (i když definice ekonomicky kvalitního života bude také veselá), ale i citovou stránku. Tj. mohu vlastnit Ferarri, krásný dům, chatu a prosperující firmu, ale pokud budu nešťastně zamilovaný, budu trpět depresemi a nebudu mít kvalitní život. A naopak - mizerná práce, mizerný plat, ale když mám rodinu a kamarády, dokážu se přes to přenést. Jak to chcete, soudruhu, zakalkulovat?

0 0
možnosti

.MichaL

1. 12. 2009 14:03
Re: Vysvětlete někdo mě neznalému

Ukazatel kvality života bude počítán podle takových kritérií, že pokud stát rozdá občanům mávátka, dojde dle příslušné metodiky k objektivnímu zvýšení kvality života.  Nebo jinavšechny křivky mi vylítnou z excelu a prorazí mi vršek monitoru, ne?;-)

0 0
možnosti

Linde CZ

1. 12. 2009 13:45
Levicaci ten pojem 'kapitalismus' stejne nikdy neprekroci

Marx to proste vymyslel dobre. Jakapak demokracie a trzni ekonomika? za vsim hledejte kapital - ty hnusne penize, ktery bezny clovek vubec nema a mit nemuze ;-D

Mimochodem - komunisti HDP zrusili ze stejnych pohnutek - neodrazelo realitu a socialisticky blahobyt. Narodni obrat byl sice k nicemu, ale mel tu vyhodu, ze se dal pouzit jenom na srovnani s ostatnima komunistickyma zemema. I kdyz... ona to vlastne byla vyhoda ;-)

0 0
možnosti

JVV

1. 12. 2009 13:44
Vskutku vtipné!

Tedy nejprve nám představitelé skoro všech vlád otloukali o hlavu, že HDP je relevantní ukazatel životní úrovně, byť jim ekonomové opakovaně zdůrazňovali, že tomu tak není, abychom se nyní dozvěděli, že HDP "neukazuje" správně. Zřejmě to bude souviset s tím, že dokud nějaké slušné růsty HDP v eurozóně byly, tak ukazatel byl dobrý propagandistický nástroj, sloužil jako hůl, kterou se kritici bili po hlavách. A nyní, když HDP v eurozóně padá, prý není dost dobré! Proboha, vždyť se dají vyhrabat sedmdesát let staré odborné články (od špičkových profesionálů), kteří na nesmyslnost takového měření dávno ukazovali, stejně jako i na nesmyslnost všech jiných podobných ukazatelů, se kterými kdo kdy může přijít.  

Apropos, s kapitalismem nemá to číslo nic společného, vůbec nic. Stejně tak s ním má co do činění třeba cifra, kterou vám doma právě ukazuje teploměr.

0 0
možnosti

Glock bez -e

1. 12. 2009 14:26
Re: Vskutku vtipné!

To je tak ... když vám začnou výsledky dopadat špatně, tak můžete:

a/ změnit metodiku měření,

b/ změnit metodiku výkladu,

c/ zavést nový ukazatel.

No a u HDP prostě vědátoři dali přednost variantě c) - vpodstatě nejrozumnější.

0 0
možnosti

Kozlík_

1. 12. 2009 13:37
Stín kapitalismus?

Západní demokratické země, vč. těch se sociálně demokratickými vládami, hovořily vždy o komunistických zemích nebo o zemích s tržní ekonomikou. Dělení na socialistické a kapitalistické státy, to je terminologie z doby totality, používaná komunisty.

Ano, Marxům kapitál zavedl pojem kapitalismu. Navíc, stejně jako autor, dal tomuto pojmu jednoznačně negativní význam.

Takže, demokraticky řečeno. Potřebujem překročit stín dědictví komunismu. Do demokracie a tržní ekonomiky = po bolševicku kapitalismu - se potřebujeme dostat, vstoupit tam, naučit se v ní působit, po odstranění všech nešvarů "socialismu" (nadlády komunistů).

Vytunelované nebyly jen firmy, ale i sociální demokrakcie. Zbyla jen nálepka, ideologie je nyní čistý marxismu, hrozí návrat k staré totalitě. Jak řekl Cháves, socialismus 21. století. Tj nevládl by už Brežněv, ale Putin. Což není vůbec lepší, navíc se toto navenek tváří jako demokracie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik