Diskuse

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

28. 11. 2009 18:12
Autor zřejmě ani netuší

co to je a jak funguje kapitalismus. Zjednodušeně by se dalo říc, že kapitalismus je přirozená forma koloběhu peněz a majetku. Stát v tomto systému funguje jako dozorce nad právem a požádkem. Čím větší přrozdělování sátátem, tím menší toky peněz a majetku a tím méně majetku se dostane k chudým i k bohatým. Čím víc do toho státu zasahuje, tím zůstává méně z kapitalismu a tím jsou všichni chudší a chudší. Na druhou stranu mají všichni stejně málo. (cíl komunismu). Nekapitalistické systémy naštěstí nejsou dlohodobě životaschopné a vždy po čase zákonitě zkolabují. Proti upadání komunismu jsou současné hospodářské krize rájem.

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 11. 2009 12:03
Jistě že už to není kapitalismus

Těžko se smířit s tím že naše deníky rozdělují společenské řády stále podle definice soudruha Marxe.  Pro ty ostatní opakuji, že západní společnost žije už několik desítek let v poskapitalistické fázi společenského vývoje (USA od 50 let, do Evropy to přišlo o něco později,k nám až po ruce 89).

Hlavními prvky postkapitalismu patří především-vznik třídy manažerů (kteří se starají o majetky a firmy místo vlastníků), přesun velké části pracujících do terciální (a neproduktivní) sféry služeb,nadnárodní monopoly,globalizace,rostoucí význam trhu s informacemi.

Když se na ty prvky podíváme, zjistíme, že jsou to právě ty, které přivedly kapitalismus do současné krize (přičemž jako negativum trhu s informacemi můžeme chápat jak nedávný kolaps burzovního systému,tak krach .com společností v roce 2000, který současnou krizi avizoval..)

Možná je slepá pouze tahle větev, a stačí se vrátit o pár desítek let zpět,kdy se každý staral o svůj majetek a platilo se jen za vykonanou produktivní práci.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

27. 11. 2009 23:32
Nejlepší vize je

na konci své vlády (již po prohraných volbách) zajistit, aby nám spřízněné duše braly velké odstupné. A pak někoho, kdo se snaží alespoň zmírnit katastrofu spr/dnout, že to dělá pozdě či nedokonale.

Nejlepší je devastovat v době rozkvětu státní rozpočet a následně se divit, že si půjčovaly i kraje (vzhledem k výši rozpočtů podstatně méně).

Nejlepší je popřít oficiální údaje ministerstva financí o nárůstu dluhů krajů za posledních devět měsíců (Palas dnes na 24).

Nejlepší je divit se, že nejsou peníze na sociální služby (a nepřipustit, že byly rozházeny za refundace poplatků ve zdravotnictví a dopravu "zadarmo").

To je vize ČSSD. Proboha, je ne její realizaci.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

27. 11. 2009 23:32
ano

0 0
možnosti
VH

Stará kára

27. 11. 2009 23:21
Pan Petržílek se zřejmě domnívá,

že kapitalizmus dnes je stejný pojem, jako v 19. století. Není. On to není ani stejný systém. Je to však stále systém, který chrání osobní vlastnictví a považuje  přerozdělování sice v určité míře za nezbytné, ale převážně škodlivé. Pan Petržílek se ještě zřejmě nestihl podívat za hranice sněmovny a má dojem, že kapitalizmus vypadá tak, jak ho popsal Engels (a v podstatě všichni ekonomové předminulého století).  Nevypadá!

Prosím, probuďte ho někdo.

Takže ano - bude se to, co nazýváme kapitalizmem stále měnit. Jen doufám, že to stále bude především o osobní zodpovědnosti každého za vlastní život a život (nezletilých) potomků.

0 0
možnosti
RH

Kruton

27. 11. 2009 22:06
kapitalismus

je nejvýhodnějším systémem hlavně pro chudé, protože elita a střední vrstva se o sebe dokáže postarat i v alternativních systémech (snad jen kromě Kambodži), protože komunistická Venezuela, Kuba, Korea nebo Čína ani bývalý sovětský blok nedokázaly a nedokáží zajistit zdaleka takový komfort právě obyčejným lidem, jako fungující kapitalismy např. Británie nebo USA.

0 0
možnosti
MP

admiral666

27. 11. 2009 19:54
kapitalismus=bida, hnus

Kapitalismus je dlouhodobe neudrzitelny, protoze vede k povstanim chudych a nasledne valkam. Jedine reseni je socdemokraticky hybrid mezi socialismem a kapitalismem, kdy se chudym zacpe chrtan lacinymi tretkami.

O tom, ze laissez faire je z rise snu a fantazii, netreba spekulovat. To driv nekdo uspesne vykouzli avada kedavra, nez se stane laissez faire stabilni skutecnosti.

0 0
možnosti
N

nnevimm

27. 11. 2009 20:50
Re: kapitalismus=bida, hnus

Možná to pro vás bude šok (soudě podle vašeho příspěvku jste asi moc znalostí nepobral), ale druhá světová válka vznikla právě v důsledku neudržitelnosti toho vašeho hybridu. Samozřejmě do značné míry se na tom také podílelo poválečné rozdělení sil, ale to bychom se tu mohli dohadovat o důvodech vzniku první světové války. A ty už nebyly kapitalistické ani omylem. Ale byly dány nedostatečným mezinárodním respektem v té době vysoce ekonomicky se rozvíjejícího Pruska, což vyvolávalo velké napětí především mezi Velkou Británií a Pruskem. Mezi vyspělými ekonomikami, nikoliv mezi bohatými a chudými.  Další věc. Laissez-faire fungovalo celkem stabilně v USA po 200 let a dostalo USA na pozici nejvyspělejšího státu světa. Až do doby zrušení zlatého standardu 1913 a předání dohledu nad finančním trhem do rukou státu -> vzniku vašeho opěvovaného hybridu, což byl výsledek lobby bankéřů a první světové války(a hloupých lidí, kteří se nechali zmanipulovat) nikoliv nějakého sporu bohatých a chudých.

0 0
možnosti
JN

madqwert

27. 11. 2009 18:56
petrzilku, ze ty jsi necetl fukuyamu a jeho savnou esej

ze vitezstvim liberalniho kapitalismu konci dejiny, protoze nema zadnou alternativu? jak jinak bys mohl klast takhle kacirske otazky? ;-D

0 0
možnosti
J

jirinesosan

27. 11. 2009 19:24
Re: petrzilku, ze ty jsi necetl fukuyamu a jeho savnou esej

To je takovej blb, co ty.., mimochodem, máš na nájem ?:-) :-*)

0 0
možnosti
A

antizelenka

27. 11. 2009 18:53
lze počítat s lidskou hloupostí

ta je nezničitelná a šíří se rychleji než Bolševník( to je taky ta kytka které se nedá zbavit)

0 0
možnosti
LB

loupeživý baron

27. 11. 2009 18:52
Komunista, kam se podíváš

Nadpis mi stačil Rv

0 0
možnosti