Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pocitista Klaus, aneb jeho boj se zářivkami

Přední světový klimatolog Václav Klaus včera představil svou novou knihu „Modrá planeta v ohrožení“, která úspěšně navazuje na jeho předcházející pseudovědecké poznatky o klimatu tentokráte pokusem o degradaci závěrů skutečných vědců tím, že dali na Stalinovu radu a předpovídají budoucnost, které se nedožijeme. Pan prezident se zřejmě ani tentokráte neseznámil se závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny, protože jinak by musel vědět, že důsledky globálního oteplování zažíváme již nyní. Jeho generace byla poslední, která bezprostředně nedoplácela na bezohledné ničení životního prostředí. A tak není divu, že pocity pána tvorstva a světa, kterými nutně pan prezident podléhá, převážily nad sebezáchovou a rozumem. Náhrada zářivek za žárovky je to nejmenší, co může naše civilizace pro svou záchranu udělat. Přesto Klaus vyzývá občany k nákupu edizonek do foroty. Proč? Ač jeho pohnutky neznám, troufám si tvrdit, že i tentokráte Klaus podlehl pouze svým pocitům a že je naprosto přesvědčen o své pravdě, aniž by se obtěžoval si cokoliv ověřit.

ČSSD si jako symbol své ekologické předvolební kampaně zvolila právě úsporné žárovky jako příklad toho, že se můžeme chovat ekologicky, aniž by to snižovalo náš životní standard, naší kvalitu života.  Kompaktní zářivky a halogenové žárovky jsou pro spotřebitele opravdu výhodnější z environmentálního i ekonomického hlediska. Toto naše tvrzení nestavíme na pocitech, ale na faktech. Pokusím se proto na svém blogu odpovědět na všechny v úvahu přicházející dotazy, které v souvislosti s nařízením Evropské komise náhradě neefektivních žárovek novými alternativními modely (halogenové verze a kompaktní zářivky) mohou nastat.  

Proč je nutné postupně ukončit provoz žárovek?  

Svícení představuje až 1/5 elektrické spotřeby v domácnostech. V současnosti je na trhu dostupných 4 až 5 technologií, které jsou rozdílné svojí spotřebou. V reálném propočtu to znamená, že kvalitnější svítidla mohou snížit elektrickou spotřebu v domácnostech o 10 až 15% , a tím lehce ušetřit 900 Kč za rok. V důsledku této regulace ušetří členové EU něco kolem 40 TWH (což odpovídá elektrické spotřebě celého Rumunska, neboli 11 miliónů evropských domácností) a emise CO2 se sníží o 15 miliónů tun ročně. V souhrnu regulace představuje úsporu 5 – 10 miliard v evropské ekonomice.  

Jaké modely budou postupně staženy z prodeje a kdy? 

Neefektivní svítidla (žárovky, tradiční halogenky) se začnou stahovat z prodeje v září 2009 a proces bude dokončen v září 2012. Neefektivní neprůhledné žárovky budou rovněž staženy z prodeje v září 2009. Ostatní neprůhledné žárovky budou mít na svém štítku označení třídy A (o něco méně efektivní výrobek pro určitá svítidla typu venkovních svítidel). V praxi to znamená, že kompaktní zářivky ve funkci neprůhledných žárovek uspoří až 80% v porovnání s klasickými žárovkami či LED svítidly. Spotřebitelé, kteří budou (z estetických a dalších důvodů)  upřednostňovat jinou technologii, mohou zakoupit transparentní žárovky. Neefektivní transparentní žárovky se stahují z prodeje od roku 2009, kde se proces zaměřil nejprve na modely o silnějším výkonu od 100 W. Od září 2009 svítidla odpovídající světelnému výdeji 100W (a méně) u transparentních žárovek budou muset odpovídat parametrům třídy C (vylepšené halogenky místo žárovek). Ke konci roku 2012 budou následovat další specifikace výkonů pro třídu C. Nejvíce užívané žárovky o 60W budou na trhu dostupné do září 2011. Žárovky o výkonech 40W a 25W budou k dispozici do září 2012. Vylepšené halogenky pro elektrická svítidla jsou již dostupné na trhu, neboť větší továrny je zahrnuly do svého produktového portfolia (např. HaloLux Classic ES, EcoClassic30, Master Classic Eco Boost), ale jejich užívání není v širším povědomí spotřebitelů.  Regulace se týká pouze tzv. nerežijních žárovek, které vyzařují světelné paprsky rovnoměrně všemi směry a tvoří protipól k režijním žárovkám (reflektory, bodová svítidla), kde je světlo řízeno reflektorem v určitém úhlu, čímž se liší celková kalkulace efektivity. Režijní žárovky postihne další regulace plánovaná na rok 2010.   Svítidla, která budou postupně stažena z prodeje:

 -          Žárovky: úspora 0% (třídy E, F, G)

-          Tradiční halogenová svítidla: úspora 0 – 15% (třídy D, E, F) 

Náhradní alternativy: 

-          Tradiční „nízko-voltážová“ halogenová svítidla: úspora 25% (třída C)

-          Halogenová svítidla s xenonovým plynovým plněním: úspora 25% (třída C)

-          Halogenová svítidla s infračerveným pláštěm: úspora 45% (třída B)

-          Kompaktní zářivky (CFL): úspora 65% (třída B)

-          CFL holá trubicová svítidla nebo svítidla s nízkým výdejem, LED: úspora 80% (třída A)            

Proč je požadavek minimální efektivity zvýšení na třídu A  pouze pro matná (netransparentní) svítidla a ne pro všechna svítidla? 

Požadavek na             čirá svítidla je zvýšen na třídu C a má být legislativně naplněn do roku 2016 (a někdy před tímto datem zvýšen na třídu B), takže další efektivní technologie (zdokonalená halogenová svítidla) mohou zůstat na trhu. Tento proces je důležitý, protože současné kompaktní zářivky a světelné diody nemohou vyrobit stejný typ osvětlení jako žárovky, od nichž se upouští. Jakkoli jsou halogenová svítidla výhodnější, konzumenti, kteří upřednostňují žárovky z důvodů světelné kvality či estetických důvodů, by k nim měli mít přístup.  

Proč je požadavek minimální efektivity pro čirá (transparentní) svítidla na třídu B zvýšen pouze v roce 2016? 

Úrovně třídy B se dosáhne pouze užitím halogenek s jednotným transformátorem. Tento typ je na trhu nový a ještě nebyla nabídnuta verze s výkonem vyšším než ekvivalent 60W žárovky. Dále je nutné sjednotit velikost transformátoru, aby všechna světla byla kompatibilní. Z toho důvodu je třeba povolit na trhu třídu C pro halogenová svítidla bez integrovaného transformátoru respektující rozdílný výkon a velikost, aby se vytvořil přechodný stupeň. Bez ohledu na konkrétní dobu užitelnosti bude třída C       ukončena před rokem 2016 a s tímto ohledem do nich nebudou kladeny další průmyslové investice a tato třída plynule přejde do kategorie B. 

Nebylo by lepší vybrat druh svítidla dobrovolně jako alternativu bez zákonných nařízení? 

Od roku 1998 je evidentní, že tento postup se neosvědčil. Spotřebitelé většinově upřednostňují výběr klasické žárovky, protože jsou na ně zvyklí a údaje typu 92/75/EC jim říkají pramálo, pokud si jich vůbec všimnou a zamyslí se nad tím, co se pod takovým údajem skrývá. Důvod se dá tušit. Rozhoduje cena. Zákazník podvědomě vyhodnotí výdej za zvolený produkt jako konečný a tedy zákonitě nevýhodný. V daném momentě nevidí finanční úsporu, která se projeví v čase a bohužel méně nápadně. Další nežádoucností je existence některých tzv. ekologických svítidel nízké kvality, která očekávaně vzbudí nedůvěru prozíravějšího zákazníka. A právě tomuto pochybení se zamezí stanovenou regulací, jejíž součástí budou přísná opatření omezující volný prodej těchto nevyhovujících výrobků daňovým znevýhodněním až desetinásobným v porovnání s cenou za žárovku.    

Jaké jsou výhody užití kompaktních zářivek? 

-          Až 80% úspora ve srovnání se žárovkami

-          Úspora až 60 Euro během užívání výrobku

-          Životnost minimálně 6 – 10 let (v porovnání se životností žárovek 1 – 2 roky)

-          Žádné riziko popálení vzhledem k žárovkám o stejné teplotě

-          Pestřejší výběr tepelné barevnosti (studené/teplé světlo – žárovky umějí vyrobit jen teplé světlo) 

Je pravda, že kompaktní zářivky vyrábějí méně světla než žárovky? 

Nikoli. Světelná intenzita je stejná, ale čísla jsou jiná. Při nákupu svítidel si zákazník přečte na obalu výrobku, jakému typu žárovky odpovídá alternativní výrobek. Než bude tento přepočet zaveden oficiálně, je dobré držet se poměru 1:4 (např. 15-ti Wattová zářivka má lehce vyšší výkon než žárovka o výkonu 60 W). Jinak je na zákazníkovi, jakou intenzitu zvolí podle testu v prodejně a učiní volbu podle toho, na jak výkonné světlo je zvyklý. Od roku 2010 budou u všech světelných zdrojů tato čísla převedena do přesnějších jednotek (kde např. zářivka o výkonu 15 W bude odpovídat 799 Lumenů, či zmíněná hodnota 60 W bude rovna 710 Lumenů).  

Mezi některými lidmi panuje nedůvěra k zářivkám, že mají kratší životnost. Můžete tuto – řekněme pověru – vyvrátit?  

Jedná se o podezřele levné typy světelných zdrojů, kterým učiní regulace přítrž. Standardní typy světelných zdrojů, které jsou a budou v narůstající míře na trhu dostupné, garantují jednoznačně vyšší životnost ve srovnání s pochybnými napodobeninami a samozřejmě žárovkami.  

Je pravda, že životnost zářivek se zkracuje časným vypínáním a zapínáním? Kupříkladu, vyplatí se je instalovat na WC, které je využito zhruba 5 min denně? 

Součástí regulace bylo uzpůsobit technologii výroby zářivek častému přepínání do režimu on/off s ohledem na pozici on/off v průměru každou hodinu a přitom se stále zachová propagovaná životnost. Pokud zvažujeme četněji užívaná místa (např. veřejná WC), zářivky stále zvládnou práci o cyklu 1 miliónu režimu změny a jako další možnost se nabízejí halogenová svítidla, která samozřejmě zůstávají dostupná.  

Je pravda, že zářivky neumí vytvořit temné/intimní osvětlení? 

Není. Na každý typ zářivky je dostupná verze s reostatem. Totéž platí u halogenových světelných zdrojů.  

Co je nového ve vývoji zářivek, povážíme-li přepnutí do režimu „zapnuto“ a následné čekání?  

 Regulace udává limit 2 sekundy na rozsvícení od zapnutí svítidla a 60% pozdější plné svítivosti do jedné minuty. Na trhu jsou ale dnes dostupné typy zářivek, které dosahují rychlé procesu plné svítivosti podobnému žárovkám. Rovněž informace o době zahřátí záživky bude  popsána na obalu produktu.  V případě, že se tato vlastnost shledá nepraktickou, jsou zde dostupné pohotové halogenky. 

Je pravda, že kompaktní zářivky nemusí pasovat do závitů, které dosud těsnily žárovky? 

V drtivé většině případů zářivky zapadají. Ve zbytku zastoupí službu halogenky.  

Ztrácejí kompaktní zářivky svoji svítivost v průběhu užívání? 

Dlouholetou spotřebou skutečně ubývají na svítivosti ve srovnání s výkonem na začátku užívání. ALE: Žárovky ztrácejí na intenzitě také: Kratší dobu slouží a když dosáhnou vyčerpání, vykazují markantní výkonnostní úbytek v krátkém čase, než zhasnou nadobro.   

Co je pravdy na tom, že zářivky nesvítí pořádně v chladnějších podmínkách? 

Standardní zářivky skutečně ztratí část světelného výdeje v chladných teplotách. Pro tyto fyzikální podmínky jsou zkonstruovány odpovídající zářivky a v případě neuspokojení je opět dostupná halogenová alternativa.  

 Nejsou kompaktní zářivky výrazně dražší ve srovnání se žárovkami? 

Naopak. Zářivky jsou znatelně levnější. Jejich životnost a spotřeba elektřiny jsou jasným argumentem. Životnosti jedné zářivky odpovídá 6 – 10 žárovek. Jinak řečeno zářivka spotřebuje 1/4 – 1/5 elektřiny v porovnání se žárovkou. Obecně můžeme také říci, že spotřebič výkonný 6 let ušetří zhruba 60 Euro během svého užívání (80W spotřeba u žárovky versus 20W spotřeba u zářivky, kde tento výpočet vychází z pravidelného 3-hodinového režimu zapnuto (energetická spotřeba 0,15 Euro/kWh).  

Kompaktní zářivky ale obsahují rtuť. Je důvod obávat se vyššího znečištění způsobeného tímto prvkem? 

Zářivky sice uvolňují nepatrné množství rtuti během svého provozu, ale i když povážíme jejich delší životnost, tato rtuťová emise je nižší než množství rtuti vypuštěné do ovzduší z elektráren na proud potřebný pro provoz klasických žárovek.které se vyloučí v důsledku užívání žárovky. Navíc se zářivka podle legislativy EU musí recyklovat v místě působiště. Rtuť hraje významnou úlohu při energetické efektivitě, životnosti i době zahřátí. Kompaktní zářivka obsahuje maximálně 5 mg rtuti. Pro představu jedna amalgánová zubní plomba má asi 0,5 g). Dá se říci, že kompaktní zářivky jsou v poslední dekádě hojně užívané v evropských domácnostech, ale veřejná místa jsou často osvětlována typem neúsporných  zářivek, které obsahují právě i vyšší podíl rtuti. Nová opatření budou vyžadovat, aby nefunkční zářivky byly spotřebitelem doručeny na sběrné místo jako je to zavedeno u baterií, a tak bude rtuť recyklována a ne uvolňována do životního prostředí. Ke zvýšení efektivity těchto opatření významně přispěje uvědomění občanů, že nepoužitelné zářivky a jiné elektrické aparáty, nepatří mezi smíšený odpad, ale musejí být tříděny zvlášť podobně jako baterie. Vylepšené verze zářivek, které neobsahují rtuť,  již jsou a budou dostupné, avšak nutno dodat, že uspoří pouhých 25 – 45% energie v porovnání se žárovkami, zatímco již známých až 80% úspory u kompaktních zářivek je bez debat.  

  Mohou být ekolampy zdraví škodlivé některým lidem se zdravotní indispozicí? 

Některé zdravotní asociace upozornily, že pacienti s auto-imunními nemocemi (lupus) by mohli vystaveni vyššímu riziku vlivem záření uvolněného, ale pozdější měření žádná taková rizika neprokázala. Nutno ovšem dodat, že pacienti trpící světelnou sensitivitou, by mohli hůře snášet UV emise a modré světlo, které svítidla uvolňují. Pak stačí jednoduše použít typ s druhým ochranným pouzdrem, kde ale spotřebitel musí počítat se snížením výdeje světla o zhruba 10%.  

Pro jaká další svítidla se výhledově chystají zákonná opatření? 

1.      Směrová svítidla – (reflektory, bodová svítidla) projdou adaptací v roce 20102.     

2. Veřejná osvětlení – (trubicové zářivky, svítidla s vysokou intenzitou) aktuálně procházejí podobnou regulací  

3.      Některá další svítidla užívaná v terciálním sektoru projdou v roce 2010 kontrolními opatřeními, která zaručí přesnější měřitelnost 

Zamýšlí se revize etiket u současných výrobků? 

Od roku 1998 se svítidla klasifikují na škále A–G. S ohledem na tuto skutečnost a zejména kvůli nahrazování neefektivních svítidel těmi úspornějšími, bude potřebná revize této škály.          

Autor: Petr Petržílek | sobota 29.8.2009 14:36 | karma článku: 10,70 | přečteno: 2913x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik