Napište si pro nás program, my vám ho splníme!

12. 08. 2009 12:54:45
„My nemáme program, my půjdeme do ulic a na co vy voliči přijdete, my z toho uděláme náš politický program“. Bude to program splněných přání. Tak vystupuje kouzelnický tým Langer – Topolánek nikoliv ve varieté, ale jako lídři ODS v médiích. Ta je propagují jako celou řadu dobře zaplacených reklam na zboží s malým odbytem.

Jiří Paroubek nemá tak docela pravdu, že ODS nemá žádný program. Má. Je sice za závojem jako dobře utajené housle, zato však je opravdu „simple and easy“. Svatá prostota. Jak hrozně jednoduchý. Proto zapamatovatelný: vše pro maximalizaci zisků a minimalizaci nákladů, zejména likvidace mandatorních (ze zákona povinných) výdajů. Vše pro horních 10 %. Tuhle nevoňavou habaďúru s programem neprogramem ovšem prokoukne každý.

Voňavky a atraktanty se používají, aby zastřely pravý stav věcí. Tak jak to zde zakamuflovat? Jak na tohle vytvořit program? ODS nemá žádnou solidní politickou tradici. Každé její vládnutí končilo schodkem, propadem příjmů, inflací, poškozením nebo likvidací sociálních výdobytků zaměstnanců a občanů vůbec a hospodářským selháním. ODS se vůbec nemůže srovnávat s ČSSD. Pokud ODS má nějakou tradici, je to tradice bláhových slibů pod výhrůžkou bubáku komunizmu a sprostých podrazů a při tom nestydatého tunelování národního majetku a pohrdání řadovými voliči. Vše pro zbohatlíky: a nezkoumáme, jak Jaromil k štěstí přišel.

Nic takového jako staletou tradici boje za občanská a národní práva, za demokracii, sociální a humanitní práva zaměstnanců, řemeslníků a živnostníků, nic takového jako dlouhodobý ideový program a střednědobý strategický program jak prosazovat ideály národní, sociální, humanitní a ekonomické prosperity ve prospěch většiny občanů. Z těchto propracovaných programů je pak odvozen volební program ČSSD taktického zaměření. Tento volební program ČSSD předkládá potenciálním voličům k celoplošné diskusi a připomínkování. Jedině dobře vypracovaný ucelený program může zahrnovat různé společenské aspekty do jednoho provázaného celku tak, aby byl schopen realizace. Mezi lidmi slýchávám. Ne že by socdem kandidáti byli nějací lumeni jako hvězdy show businessu, ale mají slušný program, program pro slušné lidi. Proto volme program ČSSD jako nejmenší zlo v této společnosti. Tedy lidi budou volit program a serióznost.

Podle vyjádření tandemu Langer - Topolánek oni budou chodit sbírat rozumy na ulici. Kdo se moc ptá, moc se dozví. Ten by chtěl zavést kouření úplně všude, onen nikde, ten by chtěl projíždět obcemi, co to dá, jiný by chtěl přeměnit dálnice na závodiště rallye nebo na parkoviště „Svatého Otce“ a kašlat na zajištění bezpečné dopravy pro lidi, jako to činí nezodpovědný himalájský dobrodruh Bém; a s ním spojení lobbyisté dychtí po megalomanské výstavbě olympijských stadionů. Jiný zase chce jezdit autem bez omezení konzumace alkoholu a drog, zase ona zájmová skupina chce legalizaci marihuany a jiných drog, jiní chtějí volnost pro chuligány na hřištích a na ulicích, jiní lobují pro svobodu tropit výtržnosti; někteří poslanci se zase nechtějí vzdát poslanecké imunity na všechno a nadosmrti. Podsvětí by takový rozsah imunity také uvítalo. Jiní vykřikují o právech vlastníků činžovních domů a bytů na neomezené výše nájmů a zrušení všech práv nájemníků: hle, požadavek ekonomického nevolnictví. Jiní žádají privatizace nemocnic a pojišťoven; vodní skuteři volají po svobodě ohrožovat plavce a rekreanty a týrat obyvatele obcí a chat podél řek řevem motorů, zplodinami a hazardní jízdou; zbohatlíci na motorkách a čtyřkolkách si vynucují svobodu likvidovat lesní půdy a porosty a klid v lese pro zvěř i lidi bezohlednou jízdou; jiní chtějí zrušit atomové i uhelné elektrárny a totálně nahradit návratem k biomase; podnikatelé v energetice by chtěli nekontrolovaný růst svých cen a zisků; nátlakové skupiny ultragreens by chtěli návrat pralesů opuštěním péče o hospodářské lesy, naopak dřevařským lobby se nelíbí péče o les podle lesního zákona a omezující podmínky těžby; ti kdo mají hodně hodně chtějí ještě víc víc. Ti, kdo patří mezi chudší a chudé a/nebo nemocné ne vlastní vinou, nesouhlasí s likvidací principu společenské soudržnosti a sociálních vymožeností.

Po Listopadu se rozšířil prazvláštní fenomén specifické varianty českého kapitalizmu. Levně zprivatizovat, důkladně vytunelovat, perfektně proprat a obratně vyvést zpronevěřené peníze někam za hranice všedních dnů, na Bahamy, na Mauritius, do Švýcar, do Lichtenštejnska, potom buď zmizet nebo vyhlásit úpadek a nechat se zachránit státní dotací z peněz daňových poplatníků. Vždyť jde o zaměstnanost! Takto by se to podle lobbyistů mělo také zlegalizovat. Tedy jakýsi komunistický kapitalizmus. Státe, občané, zaplaťte mi investice a režii, ale zisk je výlučně můj! Vlastnické právo je nedotknutelná svátost. Ať bylo získáno jakkoliv. Také se dožadují zrušit výběrová zřízení. Obce zase chtějí větší daně pro sebe, občané naopak menší anebo progresivní. Bankéři, manageři a velcí ředitelé touží po deseti milionových platech a zlatých padácích. Nepřizpůsobiví zase touží po alkoholu a lehátkách + velkých sociálních dávkách, po nových bytech zadarmo ke zdevastování, po beztrestném kapsářství, kradení a prostituci. Nacionalisté zase volají po nocích dlouhých nožů rasových i nerasových. Proč se divíte, noci dlouhých nožů a násilí (Es kommt der Tag) propagoval přece sám veliký Topolánek a přímo na parlamentní půdě. A jak si to užil v Berlusconiho vile? Tak to by mohl být i + bod modrého programu.

Není vůbec třeba spekulovat, s čím by se vykutálený úsměv Langera a jeho melody boys mohli setkat. Prostě s veletrhem nesplněných přání. Z toho uplichtit program je úkol pro Peruna anebo jako pro kočičku a pejska uklohnit dort. Všem z toho může být jedině špatně.

Autor: Petr Petržílek | středa 12.8.2009 12:54 | karma článku: 14.85 | přečteno: 1812x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1247
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...