A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

    Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila  v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček.  Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak  Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera.  Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je  Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici  v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul  se leknínový Holanský rybník  u České Lípy.

    Povodně se hlásí z přilehlých území Polska (Bogatyně) i z Varšavy a ze Žitavska. Rovněž vysoká voda zaplavila  Sasko a Bavorsko. Vydatné deště v Alpách  zdvihly hladinu  Rhony a Innu.
  
    Také na Brdech zapršelo, nejvíc ve středních Brdech (Tok) a jižních Brdech (Třemšín). Rozvodnily se  řeky Klabava a Úslava, přítoky Berounky. Berounkou se valí a hučí vody přes 2. SPA. Třetí stupeň PA má Blanice Vlašimská v Louňovicích pod Blaníkem. Víc než dost vody  protéká na Otavě, na Malši, na Lužnici. V Praze zavřeli protipovodňová vrata do Čertovky na Kampě, náplavky podél Vltavy se mírně zaplavují a kachny, husy  a labuťky si v tom lebedí a klouzají se na  jezech.  A zejména čeští turisti mají zdarma náhradní atrakci na focení, když společná církevní a hradní správa zavedla do katedrály sv. Víta jednotné vstupné 250 Kč.   Praze a středním Čechám tentokrát díky dobré manipulaci na přehradách Vltavské kaskády a ustávání dešťů  vybřežení toků nad třetí stupeň PA  nehrozí.
   
    Když už jsme u toho, naši vysokopostavení představitelé využili příležitosti a  jeli se blýsknout do světel TV ramp na kulise katastrofy a zoufalých lidí.  I využili daru nebes ke zvýšení popularity v době, aby se na jejich plány přiškrcování ekonomiky trochu pozapomnělo. Sv. Medard ale pravil, že záplavy v Česku jsou chybným doručením zásilky, protože srážková nadílka měla být dodána jako voda na hašení do Moskevské oblasti, kde rašelinné lesy už přes měsíc hoří tak, že při tom jen tak mimochodem shořely 2 vojenské základny, vojenské letiště i se 200 letadly, požárem byla zasažena letiště Vnukovo a Děmodědovo, rakety taktak byly odvezeny z hořících  základen. Načálstvo se  pózdno rozhoupalo, Medvěděv sice na hodinu, ale  se zpožděním 1000 hodin, vyhodil několik spjúščich geněrálov iz ťóplych mjést a konečně nasadili - vót vojénnuju ťěchniku, aby vybagrovala protipožární příkopy kolem  jaderné elektrárny u Voroněže, ale hoří, stále hoří. A ti naši politici z toho tyjí J. 
    Moskvu zalehnul hustý palčivý dým, že není vidět do 50 m a teploty v Rusku a na Sibiři přesahují + 40°C jako v Egyptě. Vypukly požáry na Čukotce a na Kamčatce. A že má co hořet! Rusko má po Jižní Americe druhou největší rozlohu lesů (8 milionů km2) na světě. Katastrofální šíření požárů se připisuje liknavosti a nečinnosti správních úřadů, které se tradičně spoléhaly, že příroda si pomůže sama. Požár vozník nět, požár póslě vrémeni pěrestánět. Ně nádo zabótiťsa. Lěsóv mnógo. Priróda móščnaja. A těpěr užé vsjó gorít i urožáj pšenícy, čto iměéjet vlijánije na  cěný pšenícy vo vsjom mírě.  
    Spekulanti na světových burzách si už mastí kapsy promptním zvýšením cen pšenice o 60%.  No vměstě vozvýšennych grěšnikov těrpěť búdut opjať "oskorbljónnyje i unižónnyje"(Urážení a ponížení), kak davnó vo vrémja výdajuščevo pisátělja Fjódora Michajloviče Dostojévskovo. Ljuděj těpěr ješčó vyše , spravedlívosti ješčó méněje, čem togdá. Bog užé  potěrjál těrpělivosť nad gréchami čelověčestva. Vot kakája vrědá.  
    Jižněji Čínu, Tibet, Kašmír a  Indii postihly největší záplavy za posledních 100 let.  Argentina je zasypána sněhem a Karibik  a Tichomoří sužují cyklony. Z Grónska se včera  utrhnul ledovec 200 km2 (velikosti půl katastrálního území Velké Prahy, resp. velký jako Brno).

Připouští se, že to může být důsledek klimatické změny, ale ti nahoře se nemohou shodnout, zda podíl viny na tom zcela náhodou nemají dopady rozvoje průmyslové civilizace.  Přehled počasí ve světě aktuálně podává ČT 24 každý pracovní den ve 18:40 hod. A nový ministr životního prostředí pan Drobil stále brzdí to zelené  šílenství: Klima prioritou vlády rozhodně nebude!

Autor: Petr Petržílek | pondělí 9.8.2010 8:27 | karma článku: 6,49 | přečteno: 1944x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70

Petr Petržílek

Národní park Šumava

23.4.2010 v 15:20 | Karma: 8,07

Petr Petržílek

160. výročí TGM

8.3.2010 v 15:30 | Karma: 8,08

Petr Petržílek

Zvládne to Zapatero?

4.2.2010 v 11:35 | Karma: 9,94

Petr Petržílek

Ústup globalizace?

18.11.2009 v 15:12 | Karma: 6,59
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik